Евгений Кънев, икономист, Facebook. Заглавието е на редакцията на ФрогНюз. Новината,

...
Евгений Кънев, икономист, Facebook. Заглавието е на редакцията на ФрогНюз. Новината,
Коментари Харесай

Евгений Кънев: Радев се постара да стане новия руски газов цар на България

Евгений Кънев, икономист, Фейсбук. Заглавието е на редакцията на ФрогНюз.

 

Новината, че 6ти блок на АЕЦ Козлодуй излиза в плануван ремонт е периферна единствено досега на нейното комбиниране с новината за готвената стачка на миньорите.

Като прибавим и непланирания от година ремонт на ПАВЕЦ виждаме по какъв начин “случайността ”, която изкарва от оборот различните на въглища базови мощности желае да ни накара да имаме вяра, че без въглища не можем. Не съм стеснен познавач в енергетиката да доклада запасите и балансите на въглища, само че очевидно някой е решил да ни покаже, че без въглищен прахуляк не можем да дишаме.

Моята догадка е, че войната в Украйна раздели енергийните лобита на съветско и национално.

Руското лоби търси други възможности за реализация на съветските карбони. Знаете, че единствената компания, която Радев е посрещал в президенството - освен това нееднократно - е Лукойл. И то без да му е работа при съществуването на енергиен министър и министър председател. Гръмна новината за пренасяне на централата им в България и за някакви стотици милиони, които щели да внесат в бюджета. Питайте дали някой в чужбина е чувал за новата централа или Спецов за милионите.

Освен да обезпечи заслона на Лукойл от глобите, Радев се постара да стане и новия съветски газов цар на България. Няма да напомням по какъв начин съвсем се сблъскаха на вратата с шефа на Газпром Милер на визита при Ердоган на 9.12.2022 година А да изтъквам наблюдението на моя сътрудник Илиян Василев, който е сюрпризиран от едни над 300 млн лева авансирани към Боташ в салдото на Булгаргаз към 30.6.2023 г в перото “газ ПРЕЗ Боташ ”. Аз допълням наблюдението му с коментара, че 218 млн лева от тях са били авансирани още през 2022 г, макар че договорът с Боташ публично е от 3.1.2023 година

Много ми е забавно към коя сметка тъкмо са били авансирани.

А инцидентно или не, президентските назначения в Булгаргаз и Булгартрансгаз никой не пипа. Сигурно тъй като се стреля.

(Да напомним, че разривът сред Политическа партия и Радев настана, когато те си разрешиха да сменят шефа на Булгаргаз без “консултация ”. И единствено месеци по-късно, “грешката ” бе поправена от служебния кабинет на Радев.)

Ако Радев е съветския цар в нашата енергетика, кой е българският?

Ами, очевидно националните лобита са се скупчили към въглищата. И двете държавни предприятия Топлоелектрическа централа Марица Изток 2 и Мини Марица. А като се поддържат мините за държавните Топлоелектрическа централа, се поддържат и за частните - знаете лицата притежатели там, които през днешния ден са евроатлантици.

Само с държавни предприятия може да се поддържа корупционният модел освен в енергетиката, а и в политиката. Политиците през БЕХ дотират централата да купува въглища, а енергийният министър задължава КЕВР да поставя скъпия ток в микса.

А когато се постанова - миньорите ще обслужат я избори, я нова партия, я ще клатят държавно управление. Проверете по какъв начин тъкмо са минали границата от 4% през годините партиите ЛИДЕР, Български Възход и последно Има Такъв Народ. А компаниите на политици - търговци на сила ще изнасят лъвския къс от евтиния ток от АЕЦ за баснословни облаги.

Така се поддържа корупционният политически модел и без откатите на съветските карбонови компании.

Когато нашата политика се движи от хора единствено с ползи, а парите са единствената им полезност - то и логиката на тяхната обществена интензивност елементарно прозира.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР